Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elizabeth Strideová

article preview

Narodila se ve Švédsku 27. listopadu 1843 jako Elisabeth Gustafsdotterová. V době její smrti jí bylo 45 let. Ve svém okolí byla známá jako dlouhá Liz. Byla 164 cm vysoká, měla bledou pleť, světle šedé oči a zvlněné tmavě hnědé vlasy. Ve spodní čelisti jí chyběly všechny zuby. Ostatní ji popisovali jako klidnou ženu, která měla vždy dobrou náladu. I tak měla často problémy se zákonem kvůli opilosti, vyýtržnictví nebo neslušnému chování. Na živobytí si vydělávala šitím a občasnou prostitucí.

V březnu 1865 je už u policie registrovaná jako prostitutka a 21. dubna porodí dítě, které se ale narodí mrtvé.Trpěla pohlavními nemocemi, v roce 1865 podstupuje léčbu venerických vředů. 7. února 1866 se stěhuje ze Švédska do Londýna, v matrice je zapsána jako svobodná žena 10. června 1866. Až do své smrti žila s přestávkami s Michael Kidneym. 7. března 1869 se vdává za Johna Stridea. V roce 1878 se parník Princess Alice srazí s parníkem Bywell Castle. O život příjde asi 700 pasažérů. Liz bude později tvrdit, že při nehodě zemřel její manžel a ona sama si poranila jazyk, když utržila kopanec při pokusu uniknout šplhem na stožár. To ale nebyla pravda, její manžel zemřel až v roce 1884 a při posmrtném ohledání jejího těla nebyla nalezena žádná známka zranění v ústní dutině. Liz si tuto historku zřejmě vymyslela proto, aby u lidí vzbuzovala větší soucit. Na konci roku 1881 je jí zjištěna bronchitida. I když nadále žije se svým manžel, jejich manželství se prakticky rozpadlo. 24. října John Stride umírá na onemocnění srdce. Od roku 1885 žije Liz s Michael Kidneyem. Ani jejich vztah nebyl ideální, protože Liz byla často pryč a hodně pila. V roce 1886 přijímá almužny z místního švédského kostela. Tam na ní později vzpomínají jako na velmi chudou ženu. Čas od času se ocitne v chudobinci. V dubnu 1887 žaluje Kidneyho za napadení, ale pak nepříjde k soudu. V roce 1888 opět dostává almužny z kostela. Během 20 měsícu před svou smrtí stane osmkrát před soudem za opilství a výtržnosti. 25. září 1888 ji Kidney vidí naposledy. Odešla z domu a už se nevrátila. Pak bydlela v noclehárně na Flower a Dean street. Tam tvrdí, že se pohádala s Kidneym. Ten to později popře. V noclehárně si také přivydělává úklidem.

Poslední noc - 30. září 1888

18:30 - Liz je se spolumajitelkou noclehárny Elisabeth Tannerovou v hostinci Queenˇs Head Public House. Něco spolu popijí a pak se vracejí do noclehárny.

19:00-20:00 - Liz opouští noclehárnu. Na odchodu dává své přítelkyni Catherine Laneové velký kus zeleného sametu a žádá ji, aby jí ho ohlídala než se vrátí. Odcházela v dobré náladě, protože ten den dostala zaplaceno za úklid noclehárny.

23:00 - Dva dělníci se ve dveřích hospody Bricklayer´s Arms Public House na Settles street, míjejí s Liz, která právě odchází s malým mužem s tmavým knírkem a rezavým obočím. Muž měl buřinku, smuteční šaty a kabát. Jak později vypověděl jeden z dělníků: ,,Líbali se a objímali. Ten muž byl velice slušně oblečen, takže nás udivilo, že má zájem o takovou ženu jako je Liz." Oba pak chtějí přemluvit onoho muže, aby s nimi popil, on ale odmítl. Pak ještě zavolali na Liz: ,,Dej si pozor, to je Kožená zástěra (jedna z dalších Rozparovačových přezdívek), přišel si pro tebe!" Liz s mužem pak odešli.

23:45 - Další dělník vidí Liz na Berner street. Mluví s mužem v krátkém černém žaketu a s čepicí na hlavě. Líbají se. Pak slyší, jak muž říká: ,,Ty bys slíbila i modrý z nebe."

00:00 - Místní prodavač prohlašuje, že Liz a muži prodal hrozny. Toto svědectví je ale značně nedůvěryhodné.

00:35 - Strážník William Smith vidí Liz na Berner street s nějakým mladíkem. Neznámému je asi 28 let, má tmavý kabát a loveckou čepici (známá čepice Sherlocka Holmese). Muž má v ruce velký balík, který je zabalený v novinách.

00:45 - Israel Schwartz zabočil na Berner street a uviděl jak nějaký muž mluví se ženou, která stála v průjezdu. Muž se ji pokusil vtáhnout na ulici, ale místo toho ji strhnul na chodník. Žena začala křičet. Schwartz si v tu chvíli povšimnul druhého muže na druhé straně ulice, který stál pod lampou. Muž, který shodil ženu zakřičel (pravděpodobně na muže pod lampou): ,,Lipski!" Schwartz se rozhodl, že odejde, ale když ho začal druhý muž sledovat, dal se na útěk. Utíkal až k železnici, kde zjistil, že už za ním nikdo není. Schwartz později v márnici potvrdil, že žena, kterou viděl byla opravdu Elizabeth Strideová. Schwartz popsal muže jako asi 30-ti letého, vysokého asi 165 cm, který měl tmavé vlasy a hnědý knírek. Jelikož popis muže ve společnosti Liz byl příliš rozdílný, je pravděpodobné, že Smith a Schwartz viděli s Liz dvě rozdílné osoby. V tu samou dobu vidí jistý James Brown Liz jak stojí opřená o zeď na Fairclough street a mluví s nějakým statným mužem. Byl vysoký asi 170 cm a měl na sobě dlouhý černý plášť, který mu sahal až k podpatkům. Slyší, jak Liz říká: ,,Ne, dneska ne, někdy jindy."

1:00 - Tělo Elizabeth 200px-diemschutz_discovery.jpgStrideové nachází prodavač klenotů Louis Diemschutz na Dutfield´s Yard, když poník, který táhne jeho vůz, odmítne dál pokračovat. Je pravděpodobné, že Diemschutz vyrušil vraha při činu, protože oběť nestačil zohavit a tělo Liz bylo ještě teplé. Sám Diemschutz tvrdil, že když objevil tělo, byl Rozparovač pořád ještě na dvoře, protože jeho poník byl stále velice neklidný.

Liz v levé ruce svírala balíček ústních pastilek. Na pravé ruce měla spoustu sražené krve, to bylo způsobeno tím, že se chytila za hrdlo těsně poté, co jí ho vrah prořízl. Řez na pravé straně hrdla byl opět veden čistě. Začínal těsně pod čelistí a směřoval mírně dolů. Tepny a ostatní cévy byly proříznuty. Na pravé straně byl řez více povrchní, některé cévy zůstaly nepoškozeny. Z toho je patrné, že masivní krvácení bylo způsobeno částečným přerušením levé krkavice.

Den po vraždě se na Berner street shromáždil dav lidí a protestoval proti neschopnosti policie dopadnout vraha. Odteď se Jack Rozparovač stal veřejným nepřítelem číslo jedna…

Elizabeth Strideová byla pohřbena 6. října 1888.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nicol - Prosím přečíst

Ahoj je super že jste udělali tenhle článek protože já mám vzpomínky ze svých minulých životů a z mého minulého života si pamatuji jak mě zabil jack rozparovač a trochu jsem se na to podívala a vyšlo mi že jsem byla elizabeth. A je úžasné se dovědět jak to bylo s tím mým životem.

Hank - Re: Prosím přečíst

A kdo tě tedy zabil??

 



Statistiky

Online: 2
Celkem: 571112
Měsíc: 5698
Den: 304