Jdi na obsah Jdi na menu
 


Catherine Eddowesová

article preview

Narodila se 14. dubna 1842. Její okolí ji znalo také jako Kate Kellyovou. Měřila 152 cm, měla světle hnědé oči a tmavě kaštanové vlasy. Na levém předloktí měla modré tetování. Trpěla Brightovou chorobou, což je forma urémie. Ostatní ji popisovali jako inteligentní ženu. Její vlastní rodina ji popisovala jako dobře vypadající, veselou ženu. Jako jedna z mála Rozparovačových obětí neměla výrazné problémy s alkoholem. Ve svých 21 letech navázala vztah s Thomasem Conwayem. Společně pak jezdili po různých městech a prodávali laciné knihy, které psal sám Conway. Postupně se jim narodily tři děti. V roce 1881 se rozešli. Cate se nadále starala o jejich dceru. Ve stejném roce se Catherine stěhuje do Cooneyho noclehárny, kde potkává Johna Kellyho, s kterým později navázala intimnější vztah. V té době se také občas uchyluje k žebrání. Každým rokem jezdila Cate s Kellym česat chmel. V roce 1888 se jim ale nezadařilo, takže se po pár dnech vrátili naprosto vyčerpaní a s chudým výdělkem. Do Londýna se vrátili 28. září. Cate dala větší část výdělku Kellymu, aby si mohl dopřát nocleh v Cooneyho noclehárně. Sama si prý vystačí s postelí v pokoji na Shoe Lane. Místní správce potom vyprávěl, že mu Cate řekla: ,,Vrátila jsem se, abych získala odměnu za dopadení Whitechapelského vraha. Myslím, že vím, kdo to je." Správce ji varuje, aby si dávala pozor, ale Cate jen odvětí: ,,Och, já se nebojím!" Tato historka je ovšem hodně nevěrohodná.

Poslední noc - noc z 29. na 30. září 1888

08:00 - Cate se vrací do Cooneyho noclehárny a setkává se s Kellym. Tvrdí, že v Shoe Lane měla nějaké problémy, ale nikomu o tom nic víc neřekne. Kelly se rozhodne, že dá do zástavy boty. Cate je donese do zastavárny v Church Street, kde je dá zástavy na jméno Jane Kellyová. Společně s Kellym pak za utržené peníze nakoupí nějaké jídlo, čaj a cukr.

11:00 - Cate a Kelly spolu snídají v jídelně Cooneyho noclehárny.

14:00 - Cate se loučí s Kellym a jde požádat svou dceru, aby ji půjčila nějaké peníze, protože ani ona ani Kelly už nemají ani vindru. Cate tvrdí, že bude zpátky nejpozději do 16:00. Nemůže ale tušit, že se dcera od její poslední návštěvy odstěhovala. Dodnes není jasné, jestli ten den dceru navštívila.

20:00 - Městský strážník Louis Robinson najde Cate ležet na silnici na Aldgate High Street 29. Je namol opilá. Aby ji vůbec mohl zvednout ze silnice, musí si zavolat na pomoc dalšího strážníka. S jeho pomocí odnesou Cate na policejní stanici v Bishopsgate.

20:45 - Při příjezdu do stanice se seržant James Byfield ptá Cate: ,,Vaše jméno?" Cate odpoví: ,,Žádné." Policisté ji zavírají do jedné z cel.

20:50 - Robinson se jde na Cate podívat do její cely. Cate spí a je cítit alkoholem.

00:15 - Cate si ve své cele začíná tiše prozpěvovat.

00:30 - Cate volá ze své cely: ,,Kdy mě pustíte?" ,,Až se budete schopna o sebe postarat!", odpovídá městský strážník George Hutt. ,,To už můžu teď." odvětí Cate.

00:55 - Seržant Byfield se ptá strážníka Hutta jestli jsou někteří vězni schopni opustit celu. Cate je shledána jako střízlivá a je propuštěna. Jako své jméno udá Mary Ann Kellyová.

01:00 - Cate opouští policejní stanici. Na odchodu se ptá Hutta: ,,Kolik je hodin?" ,,Moc pozdě na to, aby Vám ještě někde nalili." odpovídá Hutt. ,,Až přijdu domů, dostanu pořádnej výprask.", řekne Cate. Hutt odpovídá: ,,A zasloužený, neměla jste se tak opít." Na to Hutt otevírá dveře a říká: ,,Tudy milostivá, běžte už!" ,,V pořádku už jdu." odpoví Cate ,,Dobrou, člověče!" S těmito slovy definitivně opouští policejní stanici a jde vstříc svému osudu. Z policejní stanice ale nešla směrem na Flower a Dean street, kde stávala Cooneyho noclehárna. Místo toho zabočila směrem na Aldgate High street, kde ji našli opilou.

01:35 - Joseph Lawende, Joseph Hyam Levy a Harry Harris opouštějí Imperial Club na Duke Street 16-17. Na rohu Duke Street a Church Passage vidí Cate jak mluví s nějakým mužem. Cate stojí čelem k neznámému muži a má ruku na jeho hrudi, zřejmě mu v něčem odporovala. Podle popisu Lawendeho má muž asi 30 let, měří kolem 170 cm, má světlejší pleť a středně rostlý knír. Měl na sobě volnou vestu barvy pepře a soli, šedou plátěnou čepici se štítkem stejné barvy a kolem krku měl červený šátek. Svým zjevem připomínal námořníka. Lawende později identifikuje šaty Catherine Eddowesové jako ty, které měla na sobě žena, kterou té noci viděl.

cca 01:45 normal_26the_pictorial_news_6_october_1888_double_event_discovery_catherine_eddowes.jpg- Strážník Edward Watkins nachází na Mitre Square znetvořené tělo Catherine Eddowesové.

Catherine Eddowesová měla proříznuté hrdlo a rozpárané břicho. Z něj byla vyhřeznuta střeva, které měla oběť položeny na pravém rameni. Střeva byla pomazána nějakou páchnoucí látkou. Asi 60 cm střev vrah oddělil z těla úplně a položil je mezi tělo a levou ruku oběti. Lalůček a boltec na pravém uchu byly šikmým řezem uříznuty. Při ohledávání těla kus uříznutého ucha vypadl z šatů oběti. Na zadní straně levé ruky byla nalezena čerstvá podlitina o velikosti šestipence. Jinak nebyly nalezeny žádné čerstvé podlitiny. Stejně tak nebyly nalezeny žádné důkazy o tom, že mezi obětí a vrahem došlo k pohlavnímu styku. Tvář byla příšerně zohavena. Levé spodní oční víčko bylo odříznuto. Horní víčko na téže straně bylo proříznuto až k hraně nosu. Pravé oční víčko bylo rovněž proříznuto. Přes nos byl veden hluboký řez od levého okraje nosní kosti až k čelisti na pravé straně. Špička nosu byla odříznuta šikmým řezem vedeným ze spodu nosní kosti. Tento řez také rozpůlil horní ret a pokračoval přes dáseň až po pravý horní řezák. Kousek od špičky nosu byl veden další řez. Ten směřoval až k pravému koutku úst. Odtud byl pak veden paralelně s dolním rtem. Na obou tvářích byly řezy, které vytvořily trojúhelníkové kusy volně visící kůže. Na levé tváři byly dvě odřeniny výstelky pod levým uchem. Hrdlo bylo proříznuto od ucha k uchu. Řez byl veden z levé strany, hrdlo bylo přerušeno pod hlasivkami. Řez byl veden tak silně, že se dostal až na kost, krkavice byla otevřena. To byla také příčina smrti. Smrt byla rychlá a ke zmrzačení došlo až posmrtně. Hrudník byl otevřen kolmým řezem směrem nahoru. Játra byla probodána. Na spodní straně jater byl další řez, levý jaterní lalok byl rozříznutý dalším vertikálním řezem. Další dva byly na levé straně jater. Břišní dutina byla otevřena těsně nad pupkem. Řez byl pak veden směrem doprava, kolem pupku a pokračoval směrem dolů. Pak nabral směr šikmo doprava, po pravé straně pochvy a končil kousek za konečníkem. Vrah v tu chvíli zřejmě klečel na pravé straně těla oběti. Levá slabina byla probodnuta. Další hluboký řez narušil pobřišnici. Od slabin vedl další řez až k vnitřní straně levého stehna, který oddělil levý stydký pysk a vytvořil kus volně visící kůže u slabin. Obdobně volně visící kus kůže se táhl od pravého stehna až k pravému stydkému pysku. Slinivka byla naříznuta. Vrah oběti pečlivě vyřízl levou ledvinu, která nebyla na místě činu nalezena. Stejně tak byla oběti vyříznuta část dělohy. Lékař provádějící pitvu konstatuje, že vrah pracoval zřejmě sám a měl opravdu značné znalosti anatomie.

Catherine Eddowesová byla pohřbena 8. října 1888.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 5
Celkem: 566242
Měsíc: 5409
Den: 223