Jdi na obsah Jdi na menu
 


Frances Colesová

article preview

Frances Colesová se narodila 17. září 1859. Je často popisována jako nejkrásnější oběť whitechapelských vražd nebo jako jediný diamant na špinavé tváři Whitechapelu.

12. -13. února 1891

19:30 - Frances si v obchodě na Nottingham Street 25 kupuje nový černý klobouk. Prodavač, který ji ho prodal později prohlásí, že z ní byl cítit alkohol.

21:00-23:00 - Někdy v tomto intervalu dochází k hádce mezi Frances a Jamesem Sadlerem (se kterým Frances bydlela). Sadlera někdo přepadl v Trawl Street a ukradl mu všechny peníze. Chce po Frances pomoc, ta ale odmítá. Později vyjde najevo, že Sadlera napadla nějaká žena a její komplicové ho okradli. Po této hádce si jdou oba svou cestou.

23:30 - Frances se opilá vrací do noclehárny Spitalfields Chambers ve White's Row 8. Sedne si na lavici v kuchyni a brzy usne. Za chvíli se vrací Sadler, se zkrvavenou tváří a agresivní náladou. Všude vykřikuje, že ho okradli a až zjistí, kdo to udělal, tak si to s nimi vyřídí. Po nějaké době je ale z noclehárny vyhozen, protože nemá peníze na pokoj.

00:00 - Sadler opouští noclehárnu, zatímco Frances stále tvrdě spí na lavici.

00:30 - Frances se budí a odchází, protože taky nemá dostatek peněz na nocleh.

01:30 - Frances si v Shuttleworthově jídelně na Wentworth Street dává skopové a kousek chleba. Když ji pak chtějí třikrát vyhodit, pokaždé jen odsekne: ,,Hleďte si svýho!" Jídelnu opouští v 01:45 a jde směrem k Brick Lane.

01:45 - Frances potkává prostitutku Ellen Callanaovou na Commercial Road. Brzo se k nim připojí nějaký muž, který chce po Callanaové sex. Ta jej odmítá, což muže rozzuří. Začne Callanaovou bít do obličeje. Pak se obrátí k Frances. Ta jeho nabídku neodmítne a odchází s ním směrem k Minoritům.

01:50 - Sadler se snaží dostat na loď  Fez, na které dříve dělal topiče a ze které ho před dvěma dny vyhodili. Dělníci v docích v St. Katharine Dock mu zabrání ve vstupu, což vyústí v již třetí Sadlerovu rvačku této noci. Nakonec Sadler skončí se silně krvácejícím zraněním hlavy. Pak se ještě dvakrát pokusí dostat se zpátky do noclehárny, ale je pokaždé odmítnut.

02:00-02:12 - William Friday a bratři Knaptonové vidí na rohu Swallow Garden muže a ženu. Jeden z bratrů na ně zavolá: ,,Dobrou noc přeju!" Nikdo mu neodpoví. Friday později vypoví, že muž vypadal jako topič a žena měla na hlavě kulatý čepeček.

02:15 - Strážník Ernest Thompson je na pravidelné pochůzce po Chamber Street. Najednou uslyší klapot mužských bot vzdalujících se směrem k Mansell Street. O několik sekund později zaměří svou pozornost na nejtemnější místo na Swallow Garden, kde objeví tělo Frances Colesové, z jejíhož hrdla se řine krev. Jelikož je žena stále ještě naživu, musí Thompson podle předpisů zůstat u ní. To, že tehdy nemohl pronásledovat unikajícího muže, pravděpodobně jejího vraha (možná dokonce Rozparovače), ho bude pronásledovat až do konce jeho života. Frances mezitím umírá.

03:00 - Sadler se vrací do noclehárny silně potřísněn krví. Okamžitě ho odtud vyhodí, protože je tak opilí, že ani nemůže stát na nohou. I přes jeho protesty, že byl okraden, je nemilosrdně vyprovozen na ulici.

05:00 - Sadler musí vyhledat ošetření v londýnské nemocnici kvůli mnoha zraněním z předešlých rvaček.

10:15 - Námořník Duncan Campbell kupuje od Sadlera tupý nůž za šilink a trochu tabáku. Od Campbella ho kupuje jistý Thomas Robinson, který později dosvědčí, že nůž byl natolik ztupený, že jej musel nabrousit předtím, než ho použil u večeře.

Podle ohledání těla Frances Colesové ji vrah násilím povalil na zem, kde ji levou rukou držel za bradu a pravou rukou ji podřízl hrdlo. Podle doktora Phillipse vrah podřízl její hrdlo hned třikrát: nejprve zleva doprava, pak zprava doleva a ještě jednou zleva doprava. Podle doktora Oxleyho vedl vrah jen dvě rány. Vrah použil nůž s tupým ostřím. Žádná jiná poranění nebyla na těle nalezena.

Na Sadlera padlo okamžitě podezření a policie dokonce zvažovala, že jej obviní i z vražd Jacka Rozparovače. Z vraždy Frances Colesové byl Sadler obviněn 16. února. Obžaloba se začala brzy rozpadat, když vyšlo najevo, že pár, který viděl William Friday byli ve skutečnosti Kate McCarthyová a Thomas Fowles. A i když nůž, který Sadler prodal Campbellovi odpovídal vražedné zbrani, díky několika svědkům, kteří dosvědčili Sadlerovu silnou opilost, bylo jasné, že nebyl ve stavu, ve kterém by mohl spáchat vraždu. 27. února byl Sadler zproštěn všech obvinění a propuštěn na svobodu. I tak ale mnoho členů Scotland Yardu bylo neochvějně přesvědčeno o Sadlerově vině a dohady o tom, zda byl vrahem přetrvávají dodnes.

Stejně tak není jasné, jestli byla Frances Colesová obětí Jacka Rozparovače. Je tu několik rozporů: její hrdlo bylo proříznuté tupým nožem, na těle nebyly nelezeny žádné známky zardoušení, ani žádná zmrzačení. A to nejdůležitější je časový rozdíl mezi vraždou Frances Colesové a Mary Kellyové. Mohl by Rozparovač dva a půl roku vyčkávat někde v ústraní? Jsou tu ale i podobnosti s kanonickými oběťmi. Proříznuté hrdlo, vrah pravděpodobně útočil z pravé strany a zcela určitě nešlo o loupežnou vraždu (peníze oběti byly nalezeny u nedaleké lampy). A navíc, vražda Frances Colesové nebyla nikdy vyřešena…

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 3
Celkem: 566143
Měsíc: 5378
Den: 199